Kwaliteits- en afwegingskader

Een prachtig product als eindresultaat van een intensieve samenwerking met Bureau Buiten en Polaris Juridisch Advies. In een kort tijdsbestek hebben we elkaar gevonden en naast ieders expertise ook elkaars competenties goed op elkaar afgestemd. Leerzaam en leuk!

“Samen”, je kunt het woord bijna niet meer horen in het kader van de corona campagne. En toch! Door samen te werken met de collega’s bij mijn opdrachten komen we echt verder dan alleen. Een beter product, een betere relatie en alles om uiteindelijk de burger te ondersteunen. Of dit nu gaat om de opdrachten in het kader van preventie huiselijk geweld en/of kindermishandeling of de weerbaarheid vergroten van ondernemers en recreanten op een vakantiepark. Zoals te lezen is op mijn website www.eefsway.nl geniet ik van de reis die je samen maakt in een project.

Afgelopen zomer heb ik een bijzondere reis gemaakt met collega’s van Bureau Buiten en Polaris Juridisch Advies met als eindbestemming het product “Kwaliteits- en Afwegingskader wonen in recreatiewoningen.” (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/09/09/kwaliteits–en-afwegingskader-wonen-in-recreatiewoningen)

Iedereen was direct bereid om dit avontuur aan te gaan!

Als gemeente kun je aardig verdwalen in de vele wet- en regelgeving als het gaat over het wel of niet toestaan van wonen op een vakantiepark. En het is echt geen makkelijke materie met daarbij politieke en maatschappelijke gevoeligheden. Het ministerie van BZK had de wens om de gemeenten een kader te bieden zodat zij het bos door de spreekwoordelijke bomen nog konden zien. Bureau Buiten heeft samen met Eefsway en Polaris Juridisch Advies het kader geschreven. En ja, alles via digitale vergaderingen met  wel vier verschillende applicaties. Als het maar functioneert!

Interessant aan deze samenwerking is dat we met elkaar snel ontdekten hoe iedereen werkt. Wie kun je het beste bellen of is een app-je al genoeg? Hoe gaan we met versiebeheer om en met de opmerkingen? Wie is formeel “in-the-lead” en wie is informeel degene die zaken snel tot resultaten kan brengen? Door de gegeven korte tijd, was het een organisch proces en het voegde naar de vorm die het nodig had. Ik noem dit Het “Barbapapa-effect”, een flexibele vorm maar zeker niet vormloos. Resultaat was dat iedereen vanuit zijn eigen kwaliteit optimaal ingezet werd. Heerlijk als dat gebeurt!

Vorm is net zo belangrijk als de inhoud!

De opdrachtgever wilde naast uiteraard een hele goede inhoud, dat de vorm eenvoudig te hanteren is voor de gebruiker. Natuurlijk! We hebben gezamenlijk flink gestoeid hoe dat met deze complexe materie eruit moet zien. Plaatjes, pijltjes, cirkels, linkjes enz. Voor de concept versies is veel gebrainstormd, waarbij we kleine rollenspellen niet uit de weg gingen. Stel, je bent x ambtenaar uit x gemeente. Zo konden we bij elke uitwerking zien en vooral ontdekken wat wel en wat niet paste. En het eindresultaat staat! We zijn heel benieuwd naar de feedback van de gebruikers.

Stappenplan

Eind november zien we elkaar in het echt om terug te kijken op de samenwerking. Waarschijnlijk horen we dan al de eerste reacties op met name de toepasbaarheid. Zien de gemeenten het bos of zijn er nog meer bomen bij gekomen. Ik kijk in ieder geval trots terug op deze samenwerking! Op naar de volgende, kijk daar is ‘ie al: het project “Samenwerking Veilig Thuis en ZSM in Noord Nederland”. Wat is mijn werk toch leuk!